Feldolgozási hiba!
A munkamenet lejárt. Kérem az oldal tervezett működése érdekében kattintson az "Oldal újratöltése" gombra

Járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos beadványok

2020. szeptember 1-jétől hatályos a járványügyi készültség időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet, amely a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépése tekintetében korlátozó szabályokat határoz meg.

A belépési korlátozás alóli felmentésre irányuló kérelem benyújtására a méltányossági kérelem beutazáshoz elektronikus űrlapon van lehetőség.

A beutazási kérelem elbírálásáról szóló határozattal szembeni fellebbezés benyújtására a Fellebbezés Magyarországra történő beutazási kérelem elbírálása tárgyában hozott döntéssel szemben elektronikus űrlapon van lehetőség.

2020. október 28-ától hatályos a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes szabályok megállapításáról és a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló 2020. évi CIV. törvény (a továbbiakban: Karantén tv.) alapján, ha kormányrendelet meghatározott országokból történő beutazás esetére hatósági házi karanténkötelezettséget ír elő, a hatósági házi karantén elrendelésével kapcsolatban egyedi közigazgatási hatósági eljárás lefolytatásának nincs helye.

A határellenőrzést végző rendőri szerv – a járvány terjedésének megelőzésére, illetve a lakosság egészségének védelmére tekintettel a karanténkötelezettség ellenőrzése céljából – a karanténkötelezett Magyarországra történő belépésekor rögzíti a karanténkötelezett Karantén tv. 4. § (1) bekezdésben meghatározott adatait.

Az adatokat a karanténkötelezett a Magyarországra történő belépést megelőző 24 órával korábban is közölheti, valamint a karanténlakás címét is bejelentheti a Magyarországra történő belépést megelőző határátlépési adatközlés elektronikus űrlapon.

A karanténkötelezett a hatósági házi karantén alóli mentesülés céljából kezdeményezett egészségügyi vizsgálat időpontját a karanténlakás ebből az okból tervezett elhagyását legalább 24 órával megelőzően a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányságnál a PCR szűrésen történő megjelenése időpontjának és helyének bejelentése elektronikus űrlap beküldésével jelentheti be.

Ha az egészségügyi vizsgálat eredményeként a karanténkötelezett a hatósági házi karantén alól mentesülhet, ha az egészségügyi vizsgálat eredményét (2 db negatív teszt) a karanténlakás helye szerint illetékes rendőrkapitányság részére a Karanténkötelezett személy negatív PCR teszt eredményének beküldése karanténkötelezettség alóli jogszabályi mentesülés érdekében elektronikus űrlap benyújtásával jelenti be.

A járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos beadványok kizárólag elektronikus úton, az erre a célra létrehozott elektronikus űrlapokon, magyar vagy angol nyelven,

elektronikus ügyintézés keretében cégkapuról vagy ügyfélkapuról megküldött elektronikus űrlap,

cégkapu vagy ügyfélkapu igénybevételi lehetőségének hiányában a rendőrség internetes honlapján elérhető intelligens űrlap kitöltésével és beküldésével nyújthatók be.

A kiválasztott ügycsoport hatályos űrlapjait és tájékoztatóit az alábbi táblázatok tartalmazzák. A korábbi, már nem hatályos űrlapokról az Archívumban, az űrlapokkal kapcsolatos jövőbeni változásokról a Hírfolyamban tájékozódhat.


Gyakori kérdések és válaszok a határátlépéssel kapcsolatban itt érhetők el.