Feldolgozási hiba!
A munkamenet lejárt. Kérem az oldal tervezett működése érdekében kattintson az "Oldal újratöltése" gombra

Közrendvédelmi szakterület

Az alábbiakban elérhető elektronikusan beküldhető űrlapok segítségével lehetőség van a határátlépéshez kapcsolható, a rendes határforgalomtól eltérő igényekkel, kérelmekkel kapcsolatos ügyeket intézni.

Ide tartoznak a korlátozott forgalmú vagy nyitvatartású határátkelőhelyek forgalmi jellegtől, vagy eltérő időpontban történő eseti igénybevételének kérelmei, az ideiglenes határátkelőhely megnyitásának kérelme, valamint a határátkelőhelyre nem határátlépési célú belépés és tartózkodás igényei, továbbá a határátkelőhelyen kívüli határszakaszon a munkavégzés miatti határátlépési igény. A fentieken kívül még menet közbeni ellenőrzés iránti kérelmet (autóbuszon, vasúton, vízi járművön) lehet benyújtani, így a hosszas állásidő mellőzhető a határátkelőhelyen, illetve határvízi közlekedés iránti kérelmet. Ez utóbbi jelenleg csak a Dráva folyón való közlekedésre, döntően vízi túrák esetében jellemző.

A határátkelőhely területére nem határátlépés céljából történő belépés és tartózkodás iránti kérelmet alapvetően olyan cégek, vagy társaságok kérhetik, akik a határátkelőhelyen meghatározott foglalkozás végeznek, és a munkavégzés érdekében az engedélyben foglalt időtartamig tartózkodnak a területen.

A határrendészeti tárgyú kérelmek általában illetékkötelesek, kivétel, ha külön csatolt nyilatkozattal/igazolással igazolja az illetékmentességet. A fenti ügyekkel összefüggésben hozott hatósági döntésben szereplő adatok javítása kérhető.

A kiválasztott ügycsoport hatályos űrlapjait és tájékoztatóit az alábbi táblázatok tartalmazzák. A korábbi, már nem hatályos űrlapokról az Archívumban, az űrlapokkal kapcsolatos jövőbeni változásokról a Hírfolyamban tájékozódhat.